Innkjøp av basseng, drift og vedlikehold – det er flere faktorer som avgjør hvor dyrt det faktisk er å eie et helt eget basseng.

 

Nordmenns privatøkonomi har de siste årene hatt et oppsving. Med det kommer nye vaner, ønsker og drømmer – og blant disse står gjerne et privat basseng i hagen øverst på lista. Før drømmen realiseres lurer likevel mange på hvor mye det faktisk koster å eie et basseng.

 

Innkjøpspris varierer 

Det første prishinderet du må være forberedt på å hoppe over er selvfølgelig prisen på selve bassenget. Her vil sifrene variere basert på hvilken type basseng du ønsker, hvilken form bassenget skal ha, hvorvidt du ønsker modifikasjoner og personalisering og naturligvis også størrelsen på bassenget. Ulikt tilbehør til bassenget vil også ha sine prislapper som du må ta hensyn til.

Du kan uten tvil skaffe deg et basseng til omlag 12 000 kroner, eller du kan ende opp med å betale godt over 300 000 kroner. Bassengutstyr har svært mange ulike modeller. Her finnes bassengene til de prisbevisste og til de som ønsker seg et helt spesielt basseng.

 

Installasjon og bygging kan koste

Når et basseng skal settes opp hjemme hos privatpersoner vil vurderinger av grunnforholdene være viktige. Å forarbeide en tomt kan gjerne koste mellom 25 000 til 60 000 kroner dersom du må grave, kjøre og drenere. Opparbeidelse av området rundt bassenget kan variere. Det mest vanlige og rimelige alternativet er å bygge en treterrasse rundt bassenget. Andre velger vedlikeholdsfrie komposittbord eller betong/steinheller rundt bassengområdet. 

Må det sprenges i fjell og berggrunn blir det naturligvis dyrere å sette opp basseng. Det samme gjelder også hvis tomten du skal sette et basseng på har ujevne grunnforhold eller jord- og leirmasser som kan gi skjevsetninger av bassenget. Det kan av den grunn være lurt å få fagpersoner til å først se over området du ønsker å sette opp et basseng, før du går til innkjøp av selve bassenget. En erfaren graver vil fort kunne svare på dette. Er man i tvil, anbefales det å støpe en plate bassenget kan stå på.

 

Driftskostnad trenger ikke være så høy

Hvor mye det koster å drifte et basseng vil avhenge av hvorvidt bassenget er oppvarmet. Hvis bassenget skal holde mellom 28-30grader vil oppvarmingskostnaden også komme an på hvor stort bassenget faktisk er – og hvor mye vann som må varmes opp. Denne kostnaden vil igjen avhenge av hvor i landet du bor, hvor stort behov du har for oppvarming og hvilken strømleverandør du benytter deg av. De aller fleste benytter seg av varmepumper for å holde vannet i sitt basseng varmt.   

Vannforbruk har også sin pris, da bassenget må fylles før du kan benytte det. Ikke alle har vannmåler, og da blir det ikke ekstra kostnader knyttet til dette. Strømutgifter vil også henge sammen med filtrering av vannet, vannpleiemidler og andre essensielle produkter som holder vannet i bassenget rent og hygienisk. 

Noen påstår at det kun koster mellom 2 000 og 3 000 kroner i løpet av et år å drifte et basseng, mens andre mener at prisen strekker seg opp i 10 000 kronersklassen. Ta en prat med din bassengleverandør for å få greie på hvilken løsning som passer best for deg slik at du lettere kan regne ut driftskostnaden.

 

Regelmessig vedlikehold holder prisen nede

Det kan også nevnes at regelmessig vedlikehold av bassenget, samt forsvarlig bruk vil være med på å holde kostnadene nede. Dersom du er god på å holde bassenget ditt i tipp topp stand vil du i mindre grad ha bruk for dyre tjenester rundt vedlikehold eller reparasjoner. Pass på at du får gode instrukser fra din bassengleverandør slik at du enkelt kan passe på ditt basseng fremover. 

Til syvende og sist vil prisen på et privat basseng avhenge av hvilken type du velger, hvorvidt du må grave mye i hagen, hvor mye du kan gjøre selv og ekstrautstyr til bassenget. Strøm til oppvarming og vannmengde i bassenget vil også påvirke kostnadene.

Det vil også lønne seg for mange å eie et basseng dersom de bruker det ofte. Det er dyrere å skulle dra til den lokale svømmehallen dag inn og dag ut, enn det er å ta en daglig dukkert i sitt eget basseng. I tillegg kan et svømmebasseng være med på å øke verdien på boligen din, samt skille den fra andre lignende boliger i området uten basseng.

Prisen på et basseng er med andre ord helt individuelt. For et estimat basert på dine egne ønsker bør du derfor kontakte en dyktig bassengleverandør som kan hjelpe deg på veien mot svømmedrømmen.