Svømmebasseng har fått et ufortjent dårlig rykte på seg for å være masete å ha. Er det egentlig så mye stress rundt bruk og vedlikehold av basseng i hagen?

 

Kanskje skyldes det gamle løsninger, innendørsbasseng med mye fuktproblemer eller bare små-misunnelse fra venner og naboer, men privat svømmebasseng har fått mye tyn opp gjennom årene. Det snakkes om hvor mye jobb, mas og stress som henger sammen med å eie et basseng, men med dagens løsninger har dette sjeldent rot i virkeligheten. Det er i dag relativt stressfritt å ha basseng i hagen, forutsett at du vet hvordan du skal behandle det.

 

Velg et utendørs basseng fremfor et innendørs

Usikker på om du skal velge et innendørs eller et utendørs basseng? Det er mye som taler for å la hjemmets interiør være forbeholdt møbler og oppholdsrom, med andre bruksområder enn svømming. Dersom du velger å gå for et innendørs basseng er det uhyre viktig at du sørger for god ventilasjon og avfukting. Mye vann og varme er vanskelig å regulere, og kan enkelt skape fuktproblemer innendørs.

Med et utendørsbasseng slipper du å ta høyde for fuktskader innendørs, og i friluft vil bassenget puste fritt. Dette fører til lavere risiko for regninger tilknyttet reparasjon av fuktige vegger, gulv og tak. Det vil også bli mindre for deg å vedlikeholde når bassenget står utendørs. Da slipper du vanskelig rengjøring av et krevende rom.

 

Oppstart og nedstenging før og etter høysesong 

Før og etter at du kan ta bassenget i bruk er det noe arbeid som må gjøres, men i høysesongen går det stort sett av seg selv. Før sommeren har bassenget kanskje stått ubrukt gjennom en hard vinter. Da er det viktig å tømme vann, samt vaske og skrubbe flisene godt dersom du har et flislagt basseng. De heldige med glassfiberløsning slipper mye billigere unna da denne bassengtypen er tilnærmet vedlikeholdsfri med en glatt overflate som lett holdes ren. Husk uansett å fjerne rusk og rask fra bunnen, sjekk at alle delene til bassenget har klart seg bra, fyll på nytt vann og ta en god rens av vannet før bassenget kan brukes. 

Før vinteren er det flere småting som må sikres, slik at arbeidet blir minimalt når sommeren igjen banker på. Hovedsakelig er det viktig å beskytte bassenget mot frostskader og tyngde fra snø. Det finnes ingen universal oppskrift på hvordan dette skal gjøres, da ulike bassengtyper og forskjellig klima rundt om i landet har mye å si. Likevel er det noen fellestrekk for hva som bør gjøres. 

For å unngå frostspreng må alt utstyr som inneholder vann dreneres.Eventuelt bør utstyret oppbevares i et rom som holdes fritt for frost. Rør er vanskelige å tømme, så en bør sikre at rørene som brukes er frostsikre. Hvorvidt selve bassenget skal overvintre med eller uten vann kommer an på type basseng. Det er eksempelvis slik at alle basseng med en prefabrikkert liner bør overvintres med vann. Dette fordi lineren mister fasong og elastisitet hvis bassenget står tomt over lang tid. En tykk, armert liner derimot tåler å stå tom over vinteren, og det samme kan sies for slitesterke glassfiberbasseng. Her er det viktig at bassenget tømmes helt, og at det ikke står halvfullt med vann som kan fryse. Et glassfiberbasseng kan derimot overvintre med vann så lenge vannstanden er lavere enn lys, dyser osv.  

Skal bassenget overvintre uten vann må du vite at det står på telefri grunn. Frost virker fra bunnen av bassenget og nedover når svømmebassenget står tomt. Dette kan føre til at bassenget blir løftet av telen hvis det er leire eller andre vannholdige masser under bassenget.    

Det er også viktig at bassengvannet klores eller bakteriebehandles på en annen måte, helt til temperaturen ute har sunket under 10 plussgrader. Stopper du denne prosessen for tidlig får alger og bakterier mulighet til å gro før vinteren kommer. Når du stopper å bade, men det fremdeles er varmt i luften, må du derfor ikke slutte å rense vannet i bassenget. Når temperaturen er lav nok skal du tilsette en siste mengde klor eller annet rensemiddel – og gjerne bruke litt mer enn vanlig, samt et overvintringsmiddel. Da slipper du tunge tak og mye rengjøring når sommeren er her på ny og du vil ta i bruk bassenget igjen.   

Til slutt er det essensielt at bassenget dekkes til for vinteren med løsninger som tåler tyngden av is og snø. Det finnes mange gode løsninger for dette. Du kan eksempelvis bruke stålplater, vinterpresenninger eller gode overbygg som tåler snø. Et godt eksempel her er Albixon overbygg – noen av de mest solide overbyggene på markedet, som tåler store mengder med snølast. Likevel er det viktig å huske på at dersom det samler seg mer enn en halv meter med snø bør det måkes av. Den klassiske utgaven har en buet fasong som gjør at mesteparten av snøen glir av naturlig.  

 

Enkelt oppsummert må du gjøre følgende før vinteren:

 

  1. Holde vannrensingen i gang helt til gradestokken bikker under 10 plussgrader
  2. Finne ut om bassenget skal overvintre med eller uten vann
  3. Tømme beholdere og rør for vann ved behov
  4. Sikre bassenget mot snø og is med god tildekking

 

Vedlikehold når bassenget brukes

Når bassenget er i drift er det overraskende lite vedlikehold som skal til. Det tar knappe 15 minutter i uka å holde bassenget i gang og 5 minutter i uken dersom man har et glassfiberbasseng med overbygg og helautomatisk dosering av kjemi. Vi har doseringsapparat som doserer klor og PH eller doseringsapparater med 100% klorfritt system, og de enkle oppgavene som skal gjøres blir dermed enda enklere. Det viktigste en må huske på er at regelmessig vedlikehold alltid er bedre enn skippertak. 

Har man ikke doseringsapparat bør klorinnholdet og pH-verdiene måles hver uke og justeres med klor og kjemikalier slik at vannkvaliteten blir optimal. Dette slipper man med et godt doseringsapparat. Her gjøres jobben for deg og det medfølger også internettilkobling med en app som hele tiden lar deg følge med på verdiene og prosentinnhold i hver av dunkene. Du får også varsling når det er på tide å skifte ut dunkene. En bør også fjerne løv, skrot og annet rusk fra bassengets overflate og bunn. Dette kan gjøres med en håv eller bli helt stressfritt med en god bassengstøvsuger. Eventuelt kan du gå til anskaffelse av en robotstøvsuger som gjør jobben for deg. Å sjokkbehandle vannet rundt tre ganger i løpet av sesongen kan også være en god idé for å påse at vannkvaliteten holder stand. 

Med dagens bassengløsninger hvor bassengene er godt isolerte, har varmepumper og bygges forskriftsmessig, har det faktisk aldri vært lettere å ha eget basseng. Mange blir overrasket over hvor stressfritt det er å eie basseng. Følelsen av luksus er også gjerne sterkere enn følelsen av mas og kjas. Tenk så herlig å kunne ta et morgenbad før jobb, på en kokende sommerdag eller på kvelden når himmelen er stjerneklar og heten endelig slipper. Bassengutstyr hjelper deg gjerne med å sikre sommerdrømmen, assisterer deg med valg av rett type basseng og gir gode råd for overvintring, sommerklargjøring og vedlikehold av bassenget ditt. Kontakt oss for en hyggelig bassengprat så finner vi en løsning du vil elske.